INFO / YHTEYSTIEDOT        ELÄIMET        FOTO / VIDEOT


Ilves ( Lynx lynx)

Tuntomerkit: Ilves on keskikokoinen kissaeläin. Sen ruumiin pituus on noin 70–140 cm ja paino 18–25 kg.Uros on jonkin verran naarastasuurempi. Lyhyt häntä ja tupsut korvien päissä ovat ilveksen tärkeimmät tuntomerkit. Ilveksen silmät ovat lähes samankokoiset kuin ihmisellä. Turkin väri on harmaan- tai punertavanruskea. Yleensä turkissa on myös tummia täpliä tai juovia, jotka erottuvat parhaiten jaloissa.

Esiintyminen: Suomen ainoa luonnonvarainen kissaeläin. Tavataan harvakseltaan koko maassa. Liikkuu hämärin turvin ja öisin. Suosii vaikeakulkuisia louhikko ja mäkimaastoa pesäpaikkanaan.

Lisääntyminen: Kiima helmi-maaliskuussa. Kantoaika on 63-72 vuorokautta, poikasia syntyy 1-3. Pennut ovat riippuvaisia emosta seuraavan kevääseen asti.

Ravinto: Lihansyöjä. Saalisvalikoima laaja pikkujyrsijöistä peuran ja poron kokoluokkaan asti. Ei yleensä tavata haaskalla.

Karhu (Ursus arctos)

Tuntomerkit: Suurin petoeläin. Pituus 135-250 cm. Häntä 5-15cm . Yleisesti naaraiden paino on 45-170 kg ja urosten 47-230 kg. Mutta on tavattu myös suurempiakin yksilöitä. Väritys vaihtelee mustanruskeasta kellanruskeaan. Karhu on kanta-astuja. Jäljet ovat ihmisen jäljen kokoisia tai suurempia. Käyttää eturaajojaan tehokkaasti saalistukseen. On hyvin ketterä ja vahva, ui ja kiipeää hyvin.

Esiintyminen: Vahvin karhukanta on itärajalla. Esiintyy säännöllisesti myös Etelä-Suomesssa. Yleensä väistää ihmistä ja liikkuu öisiseen aikaan.

Talvehtii; talven lumisenajan lokakuun lopusta huhtikuun loppuun saakka. Talvehtiminen voi vaihdella yksilöittäin.

Lisääntyminen: Kiima-aika touko-heinäkuussa, jolloin urosten välillä on taisteluja. Karhulla on viivästynyt sikiön kehitys jonka johdosta Kantoaika vaihtelee 194:n ja 278:n vuorokauden välilläl. Poikaset syntyvät tammi-helmikuussa talvipesään. Poikasia on 1-4. Seuraavat emoaan seuraavan vuoden touko-kesäkuuhun.

Ravinto: Kaikkiruokainen marjat, kalat, viljat sekä nisäkkäät kuuluvat karhun ruokavalioon. Käyttää myös haaskoja. Karhu pystyy saalistamaan aikuisen hiven tai peuroja ja poroja.
Kettu (Vulpes vulpes)

Tuntomerkit: Ruumiin pituus 60-80cm, häntä 35-55 cm paino 5-8 kg. Pienehkön koiran kokoinen. Yleisväri punertavan kellanruskea, kaula ja rinta ovat valkeat. jalat edestä mustat.

Esiintymien: Yleinen koko maassa. Liikkeellä hämärässä ja yöllä viettää päivät luolassa tai suojaisessa makuupaikassa.

Lisääntyminen: Kiima-aika helmi- maaliskuussa. Kantoaika noin 52 vuorokautta. Kaivaa pesäkolon, jonne synnyttää 3-8 pentua touko- kesäkuussa.

Ravinto: Pienet jyrsijät, marjat, linnut, munat ja haaskat. Kettu on kaikkiruokainen. Kaupungeissa se voi tonkia jätteitä. Kettu metsästää pääasiassa hämärässä ja öisin